Okres zimowy z jedzeniem i piciem
Od 1 listopada do 31 marca firma musi zapewniać pracownikom nieodpłatne posiłki i napoje. Dotyczy to osób pracujących na otwartej przestrzeni, jeśli wymaga to dużego wydatku energetycznego. Jedzenie należy się także w dni, kiedy na zewnątrz jest ciepło.
Okres zimowy ustalony do celów bhp trwa od 1 listopada do 31 marca. Jest więc dłuższy niż zima kalendarzowa, która zaczyna się 22 grudnia, a kończy 21 marca. Okres zimowy charakteryzuje się naturalnym obniżeniem temperatury. Na to pracodawca nie ma wpływu, ale powinien zmniejszyć uciążliwość pracy świadczonej w warunkach zimowych. Dotyczy to przede wszystkim osób pracujących na otwartej przestrzeni, które są szczególnie narażone na czynniki atmosferyczne – głównie niską temperaturę powodującą wychładzanie organizmu.
Przepisy rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp zobowiązują pracodawcę do takiego zorganizowania stanowisk pracy znajdujących się poza pomieszczeniami, aby pracownicy byli chronieni przed warunkami atmosferycznymi, w tym przed opadami i niską...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta